Tuinwerken 2B adviseert én helpt u met diverse plagen en ziektes in uw tuin. Dankzij onze ervaring, professionele machines én kennis van de nodige sproeistoffen, maken wij er snel komaf mee!

Beukenwolluis

De beukenbladluis is een parasiet die haar eitjes aflegt in het najaar op de jonge twijgen van uw beuken. Nu zijn deze eieren volop aan het ontluiken. Door nu een behandeling uit te voeren kan u heel wat schade voorkomen. De beukenbladluis, ook beukenwolluis of wollige beukenbladluis genoemd, zit vooral aan de onderzijde van de bladeren. In een jong stadium produceren zij nog geen typische witte wasdraden en kan je ze makkelijker bestrijden. Wanneer er waterafstotende wasdraden worden gevormd, is een bestrijding veel moeilijker. Bij een zware aantasting zullen de bladeren ook gaan krullen en zitten de luizen verstopt zodat je ze moeilijk kan raken met uw bestrijdingsmiddel

Buxusmot

De buxusmot is afkomstig uit Azië en kwam vermoedelijk naar Europa via geïmporteerde buxusplanten. De vlinders verschijnen in april en mei, de vleugels zijn wit met een donkerbruine rand. Ze leven ongeveer acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes (eispiegels) af op de onderkant van het blad van hun favoriete waardplant. De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen bruine lengtestrepen. Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm groot, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De rupsen verpoppen tot een felgroene pop met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de adulte vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt.

Echte meeldauw

Meeldauw en valse meeldauw zijn schimmels die vele planten parasiteren. Meeldauw is een veelvuldig voorkomende plantenziekte die de groei en de kwaliteit van de planten doet afnemen.

Enkele verschillen tussen echte en valse meeldauw:

 Echte meeldauw of witziekte
Plaats van aantastingbovenkant van de bladeren
schimmels kunnen enkel overleven op levende planten
Uitzichteerste witte poederachtige aanslag en later wit schimmelpluis op de bladeren. (soms zien we de schimmel ook aan de onderkant)
Bladeren krullen vaak deels op en vallen af.
Op of in de
bladeren
schimmels bovenop de bladeren met kiembuis doorheen de celwand van de planten om er voedsel en water uit te zuigen.
De vlekken zijn aanvankelijk gemakkelijk van het blad af te vegen.
Kiem-omstandighedenDroge omstandigheden nodig om te ontkiemen. De schimmelsporen bevatten zelf voldoende water en voedsel om te kunnen kiemen. 
Minimumtemperatuur nodig van 20°C (= zomerschimmel)
Soort schimmeleischimmel

Gazon emelten

De larven van de langpootmug zijn ongeveer 4 cm lang en zien er grijsbruin uit met een cilindervormig lichaam. Ze hebben geen pootjes en ze komen voor in het begin van de herst onder de grond. Wanneer emelten in grote mate voorkomen in het gazon zullen er duidelijke kale plekken te zien worden. Vaak wordt gezegd dat de emelten de wortels van de grassen stukvreten, maar eigenlijk voeden ze zich met het groen van het gras. Ze trekken het jonge groen naar beneden om er zich daar tegoed aan te doen.

Gazon Engerlingen

Engerlingen zijn witte larven met een bruine kop, 3 paar poten en een grijs achterlijf. Engerlingen zijn larven van verschillende keversoorten. Naargelang de keversoort zijn de larven klein of groot. Afhankelijk van hoeveel jaren hun ontwikkeling duurt, heb je per soort ook verschillende maten van larven in de grond. Ze eten aan de wortels van je gazon waardoor je gazon afsterft.

Roest in beukenhaag

Roest in gazon

Rooddraad in gazon

Takluis coniferen

Taksterfte

Bladluis